Tillo meydanına akın eden vatandaşlar, ‘Güneş Hadisesi’ni büyük bir dikkat ve hayranlıkla izledi.
İbrahim Hakkı Hazretleri'nin, 'Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim' diyerek, 250 yıl önce hocası İsmail Fakirullah hazretleri için yaptırdığı düzenek ile beldede bugün doğan güneşin ilk ışıkları, türbesinin içindeki sandukanın başucuna bir kez daha yansıdı.
Tillo Kaymakamlığı ve Tillo Belediye Başkanlığı tarafından organize edilen etkinlikte, saban namazının ardından, Tillo ilçe meydanında toplanan yurdun dört bir köşesinden gelen binlerce vatandaş, dualar eşliğinde kurulan dev ekrandan sinevizyon aracılığıyla 06.10’da gerçekleşen ‘Güneş Hadisesi’ni izledi.
Vali Atik, etkinlik sonunda gazetecilere yaptığı açıklamada; İbrahim Hakkı Hazretleri'nin pozitif ve İslami ilimlerde hocası İsmail Fakirullah Hazretleri tarafından yetiştirildiğini belirterek, Tillo’nun manevi atmosferinde gerçekleşen Güneş hadisesi olayının hepimize çok önemi mesajlar verdiğini söyledi.
Vali Atik, ‘Güneş Hadisesi, bir hocaya, bir öğretmene duyulan vefanın, muhabbettin ve saygının en güzel örneğidir.’ dedi.
Güneş hadisesinin izlenmesinin ardından, Vali Ali Fuat Atik, yurdun dört bir köşesinden gelen vatandaşlarla sohbet ederek, etkinliğe katılımlarından dolayı kendilerine teşekkür etti.
‘Güneş Hadisesini’; Vali Ali Fuat Atik, eşi bayan Atik, Siirt Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay, 3’ncü komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Selçuk Yavuz, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Tillo Kaymakamı ve Vali Yardımcısı Yunus Koç, Tillo Belediye Başkanı İdham Aydın, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Güven Kuzu, AK Parti İl Başkanı Fuat Özgür Çalapkulu, kurum Müdürleri, STK temsilcileri ve binlerce vatandaş katıldı.
GÜNEŞ HADİSESİ NEDİR ?
İbrahim Hakkı Hazretleri, Tillo’da kendisini yetiştiren hocası İsmail Fakirullah'ın 1734 yılında vefat etmesinin ardından çok üzülmüş ve 'Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyeyim' diyerek arayış içerisine girmiş. Hocasına, yan tarafında kule bulunan bir türbe ve Tillo’nun yaklaşık 2,5 kilometre uzağındaki bir tepe üzerine taş bir duvar inşa etmiş.
Her yıl ekinokslarda, yani 21 Mart ve 23 Eylül günlerinde doğan güneşin ilk ışıkları, duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen güneş ışınları, kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğuyordu. 1960'lı yıllarda yapılan Restorasyonda, pencerenin yerinin değişmesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmişti. 23 Eylül 2011 tarihinde, Siirt Valiliği, Başkent Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Cengiz Işık'ın koordinatörlüğünde, Tübitak Gözlem Evi’nin destekleri ile oluşturulan bir bilim ekibinin üstün gayretleriyle, yeniden çalışır konuma getirilerek, üç asırlık sır çözüldü.