• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • Siirt 16 °C

Siirt ve yatırım fırsatları, çalıştayı düzenlendi

Siirt ve yatırım fırsatları, çalıştayı düzenlendi
Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığın ev sahipliğinde İstanbul’da özel bir Otel’de düzenlenen “Cazibe Merkezleri Siirt ve Yatırım Fırsatları” çalıştayı büyük ilgi gördü.

Çalıştay’da; İşadamlarına, sanayicilere cazibe merkezleri projesi ve Siirt’in yatırım fırsatları  hakkında geniş bilgiler verildi.

 

Yatırım konulu çalıştay programına; Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekilli Prof. Dr. Yasin Aktay, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Siirt Ticaret Odası Başkanı Güven Kuzu, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Es Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Eski AB Bakanı Egemen Bağış, Siirt eski Ak Parti Milletvekilli Afif Demirkıran, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, Siirt Ak Parti İl Başkanı Özgür Çalapkulu, Kurtalan Belediye Başkanı Nevzat Karatay,  Kalkınma ve Ekonomi Bakanlığı ile Dicle Kalkınma Ajansı’nın (DİKA) yetkilileri,  işadamları, sanayiciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Siirt Ticaret Odası Başkanı Güven Kuzu, böyle anlamlı bir ekonomik toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Siirt’in yatırım açısından öneminde değindi. Çalıştaya katılan tüm katılımcılara teşekkür etti.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekilli Prof. Dr. Yasin Aktay da, işdünyasına seslenerek, hükümetimiz tarafından sunulan Cazibe Merkezleri programının girişimcilere çok büyük fırsatlar sunduğunu belitti.

Siirt’li işadamlarına yatırım çağrısında bulunan Aktay; “Romantik yaklaşımlarla yatırım yapılmaz. Ayağı yere basan gerçekçi yatırımlara ihtiyaç var. Bunun için büyük bir çaba içindeyiz. Cazibe Merkezleri programına böyle büyük bir talebin oluşacağını tahmin etmemiştik. Çok şükür talep her geçen gün artarak devam ediyor. Şuan Türkiye geneli yatırım programına 21 milyara yakın talep var. Siirt’te ise 50’nin üzerinde işadamının yatırım talebi söz konusu. Göreve başladığımız günden bu yana Siirt’i cazip kılacak yatırım ile ilgili hem bilimsel hem de teknik konular üzerinde çalıştık. Siirt’in büyük bir yatırım potansiyeline sahiptir. Şirvan maden köyündeki, Bakır maden ocağında ülkemiz için çok büyük bakır rezervleri var. Maden ocağındaki sorunların çözümü için yoğun bir diploması trafiğine girdik. İnşallah tekrar ekonomiye kazandıracağız.” dedi.

Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz ise, bugün Siirt için özel ve müstesna bir gün olduğunu ‘kadim kent Siirt’in; asırlardan beri farkı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığını ve 12 bin yıllık tarihi geçmişi ile Mezopotamya ve Anadolu Uygarlıklarının izlerini taşıdığını, zengin tarihsel birikimi, doğal güzellikleri ve inanç turizmiyle çok zengin bir medeniyet dokusuna sahip olduğunu’ söyledi.

Bölgede bir huzur adası konumunda olan Siirt’in, son yıllarda yapılan önemli yatırımlarla cazibe merkezi olma yolunda geleceğe emin adımlarla ilerlediğini belirten Vali Tutulmaz,” İlimizin ekonomisi temelde, tarım-hayvancılık, el sanatları, kısmen de sanayi ve ticarete dayanmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre il geneli nüfusumuz 322 bin, çalışma çağındaki nüfusumuz 188 bin’dir. İlimiz sosyo-ekonomik gelişmişlik bakımından Türkiye sıralamasında 77 sırada olup, İlimizin de içinde bulunduğu TRC3 bölgesi için kişi başına düşen GSYH; 5.714 dolar ve 2015 yılı işsizlik oranı ise % 24.8’dir. Kayıt dışı İstihdam oranı ise %51’dir. “ dedi.

Doğal ve beşeri kaynaklar bakımından zengin bir potansiyele sahip olmasına rağmen kentin, yatırımlardan yeterince yararlanamadığını kaydeden Vali Tutulmaz,  “700 dönüm üzerine kurulmuş olan Siirt organize sanayi bölgesi toplam 73 adet parselden oluşmaktadır. Bedelsiz arsa tahsisi yapılmakta olan OGS’de, Şubat 2017 tarihi itibariyle 32 adet her biri 4 dönüm büyüklüğünde boş, tahsis edilebilir parsel bulunmaktadır. 4 dönümlük bir arazide 2000-2500 metrekare arası kapalı alan inşa edilebilmektedir. Organize sanayi bölgesinde şu an itibariyle 5 adet faal, 8 adet proje safhasında, 3 adet inşaat safhasında ve 7 adet kapalı durumda işletmemiz mevcuttur. Ayrıca ilimizin özel sektör yatırımları bakımından iyi bir konumda olmadığını belirtmek isterim. Ancak kamu yatırımları açısından bölgede en çok yatırım alan il konumundayız. Siirt genelinde, 2016 yılında eğitimden sağlığa, tarımdan hayvancılığa, enerjiden ulaşıma, kültürden turizme kadar pek çok alanda toplam 100 kamu yatırımı gerçekleştirilerek, toplamda 308 milyon 087 bin Tl harcama yapılmıştır. Öte yandan ilimizde KOSGEB veritabanı kayıtlı KOBİ sayısı 1.764 olup, 2015-2016 yılı içinde 384 işletmeye yaklaşık 16 milyon destek ve kredi verildiğini’ kaydetti.

İlin eğitim durumuyla ilgili bilgiler veren Vali Tutulmaz, ‘yapılan kamu harcamalarında eğitim yatırımlarının ön planda olduklarını görüyoruz. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza daha kaliteli eğitim-öğretim hizmeti vermek için, 24 Okul, 1 Rehberlik Araştırma Merkezi, 255 derslik, 600 kapasiteli 3 Öğrenci Pansiyonu tamamlanarak, eğitim ve öğretime kazandırılmıştır. Ayrıca yıl içinde 152 derslikli 7 Lise, 1.100 kapasiteli 6 adet öğrenci yurdu’nın yapım inşaatlarının aralıksız devam ettiğini’ söyledi.

Siirt'i daha yaşanır bir kent haline getirmek için çalışmaların aralıksız devam ettiğini ifade eden Vali Tutulmaz, ‘İstikrar içinde büyüyen, küresel ölçekte rekabet gücüne sahip, bilgi toplumuna dönüşen güçlü bir Türkiye hepimizi heyecanlandırmaktadır. Bu heyecan, ilimizin hak ettiği düzeye ulaşmasına yönelik çalışma azmimizi daha da artırmaktadır.’ dedi.

Siirt il genelinde Cazibe Merkezleri programı ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler veren Vali Tutulmaz Konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Cazibe Merkezleri Programı’nın lansmanı 24 Ocak’ta Ankara’da Sayın Başbakanımızın katılımıyla yapıldı. 27 Şubat’a kadar başvuru süresi devam ediyor. Ülkemizdeki bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla gerçekleştirilecek olan özel sektör yatırımlarına yönelik “Cazibe Merkezleri Programı” yeni yatırım projeleri ile yarım kalmış ya da yatırımı tamamlanarak işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle işletmeye geçememiş tesislerin yeniden ekonomiye kazandırılması için çeşitli destekler verilmektedir.. Bu destekler danışmanlık hizmeti, bedelsiz yatırım yeri tahsisi, bina yapımı desteği, faizsiz yatırım kredisi, faiz indirimli işletme kredisi, üretim tesislerini taşıma desteği şeklinde olacaktır. Yatırımın en başından başlamak suretiyle fizibilitesinden, arazi teminine, bina inşaatından, makine ekipman alımına ve işletme kredisine kadar bütün aşamalarda teknik ve mali imkanların en üst düzeyde sunulacaktır. Siirt ilinde yatırım yapmak isteyen girişimciler, işadamları ve firmalar, enerjisi ve girişimcilik ruhu bulunan yatırımcılarımıza bu fırsatı kaçırmamalarını tavsiye ediyoruz. Burada yatırım yapmak isteyen enerjisi olan geleceğe yönelik idealleri olan herkese sonsuz imkânlar var. Yatırım yapmak isteyen girişimcilere Valilik olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Siirt OSB bu program kapsamında kullandırılabilecek önemli üretim merkezi konumundadır. Bu Program ile ilgili Dicle Kalkınma Ajansı Siirt Yatırım Destek Ofisi tarafından yatırımcılara yönelik olarak teknik yardım masası kurularak, yatırımcılarımıza her türlü teknik destek sağlanmaktadır. Siirt’ten 36 firma ön talep başvurusu yapmıştır. İlimizde imalat sanayinde yer alan yarım kalmış ya da yatırımı tamamlanarak işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle işletmeye geçememiş 5 adet işletmenin sahipleri ile de iletişime geçilerek Cazibe Merkezleri Programı hakkında bilgi verilmiştir. Siirt ilimizde 65 yatırımcı ve yatırımcı adayının katılımıyla 17 Ocak 2017 tarihinde Siirt İl Kültür Müdürlüğü konferans salonunda bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca ilimizdeki yatırımcılar ve yatırımcı adayları tek tek ziyaret edilmiş ve destekler anlatılmıştır. Ayrıca ofise gelen İranlı yatırımcılara programın ve desteklerin içeriği anlatılmıştır. “

İşadamlarına seslenerek, kente yatırım yapmaya davet eden Vali Tutulmaz, bölgede yatırım için Siirt ilinin en uygun ve en güvenli il olduğuna dikkat çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bölgemizi 30 yıldır meşgul eden teröre karşı yürütülen mücadelede ciddi mesafeler aldık. Devletimiz de kararlı bir şekilde terörle mücadeleyi onların anladığı dilde yaptı ve şükür şu anda çok iyi bir konumdayız. Bunun artarak devam etmesi lazım. Artık bizim terörle uğraşacak bir dakika bile zamanımız yok. Bunun kalıcı olması sizlerin gayretine ve göstereceğiniz desteğe bağlıdır. Dolayısıyla yatırım ortamı için her şey hazır. Kaynak hazır, imkânlar hazır. Bundan sonra iş yatırımcılarımıza düşüyor, sizlere düşüyor. Yatırım yapan, iş-aş sağlayan projelere her türlü desteği vereceğiz. Gerçekten yatırım yapacak olana para var. Elini taşın altına koyup üretecek, ürettiğini değerlendirecek, insanlara aş ve iş sağlayacak olanlarla işimiz olur, diğerleriyle işimiz olmaz. Bunun da bilinmesinde fayda var.” diye konuştu.

Son yıllarda gerçekleştirilen yatırımlar, geleceğe daha umutla bakmamızı sağlıyor diyen Vali Tutulmaz, “İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda Siirt, özellikle enerji, tarım ve hayvancılık ile turizm alanlarında cazibe merkezi haline gelecektir. Toplantının ilimize, ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diler, toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

İki oturum şeklinde devam eden Çalıştay, yapılan açılış konuşmalarının ardından, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekilli Prof. Dr. Yasin Aktay, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Es Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak’ın konuşmaları ile devam etti.

 

Bu haber toplam 1303 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
GÜNCEL
ANKET
Hükümetin bölge için son aylardaki politikasından memnun musunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Siirt Ajans | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Sistemi: CM Bilişim