Çeşitli temas ve incelemelerde bulunmak üzere beraberinde Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Funda Ocak ile Siirt'e gelen Bakan Arslan, Siirt Havalimanı'nda Vali Ali Fuat Atik, AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay, Siirt Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın, AK Parti İl Başkanı Fuat Özgür Çalapkulu ile diğer ilgililer tarafından karşılandı.
Siirt Havalimanı'nın yeniden trafiğe açılması için DHMİ koordinesinde süren çalışmaları inceleyen Arslan, DHMİ Genel Müdürü Ocak ve diğer ilgililerden bilgi aldı.
Siirt Havalimanı'nın geçmişte ILS'i olmayan ve dolayısıyla orta ve büyük gövdeli uçakların inemediği bir havalimanı olduğunu ifade eden Arslan, şunları belirtti:
"Küçük gövdeli uçaklar inebiliyordu. Ancak gerek Türk Hava Yollarının (THY) gerek özel havayolu şirketlerinin elinde küçük gövdeli uçaklar olmayınca da Siirt Havalimanı kapanmak durumunda kaldı. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki artık ne yaptığımızı, ne yapacağımızı biliyoruz. Pist 2 bin metreye 30 metre genişliğinde. Pistle ilgili herhangi bir sıkıntımız yok, uçaklarımız inebiliyor ama pistin başlangıcında ve bitişinde 'stop way resa sahası' dediğimiz sahaların yapılması ve ILS cihazı kurulması ihtiyacı vardı. Bu ihtiyaçlar çerçevesinde gerekli çalışmaları yaptık."
Pist yaklaşma ışıklarıyla ilgili kurulumları 3 ay önce gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Arslan, pistin her iki tarafında banketlerin ve gerekli düzenlemelerin yapıldığını aktardı.
Pistin açılmasına ilişkin ihalenin yapıldığını ve sözleşmenin 15 Şubat'ta imzalandığını dile getiren Arslan, şöyle devam etti: "Önümüzdeki hafta da inşallah yer teslimi yapıyoruz. Bu yer teslimi kapsamında havaalanının etrafındaki güvenlik tel örgüsü tamamen yenilenecek. Etraftaki yolların tamiri, bakımı konusunda da gerekli çalışmalar yapılacak. Havacılık kurallarına uygun olarak pistimizin her iki ucunda da daha önce 30 metre olarak uygun görmüştük ancak yaptığımız çalışmalar sonucunda 90'ar metre olmasının daha doğru olduğuna karar verdik ve her iki ucunda da 90'ar metre stop way resa sahası dediğimiz alanların düzenlenmesini de yapmış olacağız. Uluslararası kurallara uygun hale getirmiş olacağız ki böylece inşallah haziran ayında Siirt pisti tamamen yenilenmiş, resa sahaları, büyütülmüş, genişletilmiş bir şekilde uçakları misafir edebilir olacak."
Bakan Arslan, ihalelerin bedelinin 24 milyon lira olduğunu bildirerek, şu değerlendirmede bulundu: "Elbette 24 milyon lira önemli bir rakam ancak Siirt ve Siirtlileri düşündüğünüz zaman rakamın hiçbir önemi yok, helali hoş olsun. Yeter ki ülkemizin her yerinde olduğu gibi eriştirebilir, ulaştırabilir olalım ve Siirt ve Siirtlilere de daha modern bir şekilde hizmet veren bir havalimanını geliştirmiş ve kavuşturmuş olalım."
Havaalanını haziran ayında açtıkları andan itibaren tarifeli seferlerin de başlayacağını bildiren Arslan, şunları belirtti: "Özellikle gelişen teknolojiler çerçevesinde Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğümüz, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüz, Türk Hava Yolları ve Pegasus da dahil özellikle 'yaklaşma usul dizaynı' diye simülasyon marifetiyle yeni bir çalışma üzerinde uzun soluklu, uluslararası kurallardan ve imkanlardan da yararlanarak bir çalışma yaptılar. Bu simülasyon çerçevesinde yeni yaklaşma usul dizaynı oluşturdular. Ona bağlı olarak da ILS dahil diğer seyir, sefer ve elektronik cihazlarını kurmuş olacağız."
Arslan, öncekine göre çok daha modern hizmet veren bir havaalanı olunca havayolu şirketlerinin de kente memnuniyetle geleceğini ifade ederek, "Çünkü Siirtli Türkiye'nin her yerine uçmaya dünden hazır yeter ki uçuş imkanı olsun." dedi.
Kentteki temaslarını sürdüren Bakan Arslan, Siirt Valiliğini ziyaret etti. Valilik şeref defterini imzalayan Arslan, Vali Ali Fuat Atik ile makamında bir süre görüştü.
Ziyarette Vali Atik, Bakan Arslan'a Türk bayrağı işlemeli tiftik battaniyesi ile tablo takdim etti.
Bakan Arslan daha sonra Valilik toplantı salonunda il yöneticileri, Kaymakamlar, Belediye başkanları ve yatırımcı kurum müdürleri ile il genelinde ulaştırma ve haberleşme yatırım ve projelerini masaya yatırdı.
Toplantı sonunda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Arslan şunları kaydetetti:
"2003 ve bu güne kadar 15 yıllık periyotta sadece bizim bakanlığımızın Siirt'te yaptığı yatırımlar bir milyar 503 milyon TL. Çünkü biz geçmişte birkaç yüz milyon borç bulabilmek için IMF'nin kapısında el pençe divan duruyorduk. Halk tabiri ile dileniyorduk. Birkaç yüz milyon bulabilmek ve ülkemizin geleceğini ipotek altına alanlara yalvarmak ve o günlerden bu günleri yaşadığımız için Rabbimize şükrediyoruz. Sadece Siirt'te değil, ülkenin her yerinde bir seferberlik halinde 15 yıldır erişimi, ulaşımı sağlamak için çok proje yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Bu cümleden hareketle şunu söylemekte fayda var. Silahlı kuvvetlerimiz sınır ötesinde olağan üstü bir mücadele veriyor. Bu mücadeleyi içerde ve dışarda vermeye devam edeceğiz. Sebebi terörden kurtulmak ve terör örgütlerinin ister içerde ister dışarda olsun sivil vatandaşa zarar vermesinin önüne geçmek. Dünde bugünde söylüyoruz. Bataklık her nerede olursa olsun bataklığı kurutmak lazım yoksa bataklık sivrisinek ürettiği sürece biz sadece kapımıza gelen sivrisineği öldürmeye kalkarsak bunun sonu gelmez; sivil vatandaşlarımızın canına kast ederler."
"SİİRT-KURTALAN-BATMAN KARAYOLU'NUN İHALESİNİ YAPTIK"
Siirtli vatandaşlar için çok büyük bir öneme sahip olan, Siirt-Kurtalan-Batman Karayolu'nun ihalesinin yapıldığını, Şubat ayında yer tesliminin yapıldığını söyleyen Aslan, bu sezon sonunda bitirileceği müjdesini verdi.
Aslan, "Siirt için en önemli yol Siirt-Kurtalan-Batman yoludur. Siirt çevre yolu dâhil olmak üzere yaklaşık 10 kilometrelik yolu daha önceden yapmıştık. Zaten kalan 21 kilometre artı 3 kilometre havalimanı bağlantısı olmak üzere 24 kilometrenin bölünmüş yol sıcak asfalt olmasıyla ilgili ihalesini yaptık. 136 milyon bedelli ihalede 7 Şubat'ta yer teslimi yapıldı ve inşallah bu sezonla beraber bu işi devam ettireceğiz. Siirt, Eruh, Tillo şehir geçişleri için belediyelerimizin bir talebi vardı. Her 3 şehir içi geçiş toplam 16 kilometredir. 18 milyon bedelli ihalesini yaptık. Bu sene içerisinde hem başlayıp hem de bitirmiş olacağız." dedi.
"ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNE ERİŞİMİ KOLAYLAŞTIRACAĞIZ"
Organize sanayi bölgesine erişimi kolaylaştırarak Siirt'in istihdamını ve gelişmesini sağlayacaklarını söyleyen Aslan, "Elbette bunların yanında Siirt'in gelişmesi ve istihdamı için organize sanayi bölgesinin erişiminin kolaylaşması idi polis kavşağı, organize sanayi bölgesinin hemen yanından, Şirvan, Pervari yoluna bağlamış olacağız. Böylece organize sanayi bölgesine gelecek ürün veya imalattan sonra gönderilecek mamul madde hem Siirt merkeze, Şirvan, Pervari istikametine çok daha kolay gönderilebilecek. Bu aynı zamanda organize sanayi bölgesinin özellikle Siirt merkezine yaklaşık 3-4 kilometre daha kısalmış yolla erişmesi anlamına geliyor. Aynı zamanda Pervari, Şirvan güzergâhı kısalmış olacak." diye belirtti.
"DEMİR YOLUNUN SİİRT'E KADAR GETİRİLMESİ ÖNEMLİ"
Aslan, "Kurtalan'a kadar demir yolu var. Bunun Siirt'e kadar uzatılması konusunu biz daha önce konuşmuştuk. Bu çerçevede Demir Yolları Genel Müdürlüğümüz özellikle etüt proje ihale süreçlerini başlattı. Bunu nitekim Siirt kamuoyu ile paylaşmıştık ve mali teklifler alındı. Bu ay içerisinde bitirip Mart ayında sözleşmesini imzalayacağız. Bu sene projesini hazırlar hazırlamaz daha sonra demir yolunun Siirt'e kadar getirilmesi önemli. Onu da başlatmış olacağız." ifadelerini kullandı.
SİİRT-PERVARİ KARAYOLUNUN 46 KM’LİK KISMI YAPILACAK
Bakan Arslan, Siirt- Pervari yolunun 90 km olduğunu bu yıl 46’km’lik bölümünün iki ayrı yol alternatifi üzerinde yapılan çalışmaların nihai aşamaya geldiğini, bu yıl ihalesi yapılan 46’km’lik yolun 10 metre genişliğinde sıcak asfalt olarak yapılacağını ifade ederek, yolun geriye kalan 44’km’lik kısmının da proje ve etüt çalışmalarının tamamlanacağını belitti.
Bakan Arslan ve beraberindeki heyet daha sonra Siirt Belediye Başkanlığını ziyaret etti.