Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği ile finanse edilen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında yaklaşık 10 milyon avro yatırımla "Siirt Fıstık İşleme Sanayi Altyapısının İyileştirilmesine Yönelik Teknik Destek Projesi" hayata geçiriliyor. Proje ile yerel işletmelerin rekabet gücü artırılarak Siirt fıstığının uluslararası marka değerinin yükseltilmesi hedefleniyor.
Rekabetçi Sektörler Programına Siirt İli ve İlçeleri Fıstık Üreticileri Birliği tarafından sunulan Siirt Fıstık İşleme Sanayi Altyapısının İyileştirilmesine Yönelik Teknik Destek Projesi ile ortak paketleme tesisi kurulması, markalaşma çalışmaları ve ürün geliştirme faaliyetleri gerçekleştirilerek bölgede fıstık sektörünün rekabet gücünün artırılması amaçlanıyor. Proje ile Siirt fıstığının uluslararası marka değeri artırılarak üreticilerin daha fazla gelir elde etmesi ve bölgenin sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlanması hedefleniyor.
SİİRT FISTIĞI MARKALAŞACAK
Projenin inşaat ve müşavirlik işleri kapsamında fıstık İşleme tesisinin kurulması ve tesisin işletilmesi amacıyla üretim hattı ve yardımcı birimlerin kurulması gerçekleştirilecek. Teknik destek alanında ise, tesisin kurulması ve işletilmesi için iş planı, gerekli insan kaynağının temini, yönetim, markalama ve pazarlama planlarının oluşturulması ve uygulanması ile KOBİ’lere yönelik eğitim çalışmaları yapılacak.
2016 Mart ayında başlayan projenin 2018'in Mart ayında tamamlanması planlanıyor. Projenin hayata geçmesiyle birlikte Siirt, yüksek katma değer üreten, uluslararası ölçekte kurumsallaşmış bir tesise kavuşacak. Proje kapsamında ürün satışına yönelik ulusal ve uluslararası bazda pazar araştırmaları, buna bağlı olarak markalama çalışmaları, bölgedeki KOBİ'lere yönelik iş geliştirme danışmanlığı, kalite, gıda, çevre, iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemlerinin tesisin akredite edilmesi hedefine uygun olarak kurulması ve işletilmesinin yanı sıra tüm sistemlerle ilgili el kitapları ve yönlendirme belgelerinin hazırlanması gibi kapsamlı destekler de bulunuyor.