• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • Siirt 16 °C

Çevre Dostu Tesisten Hem Doğaya Hem Çiftçiye Geri Dönüşüm

Çevre Dostu Tesisten Hem Doğaya Hem Çiftçiye Geri Dönüşüm
Atık Su Arıtma Tesisi, Siirt Belediyesi çevreci yatırımları arasında bulunuyor. Atık sular ve çamurlar doğaya zarar vermeyecek şekilde bu tesiste işleniyor.

Siirt’te Kanalizasyondan gelen suların tesise gelip dönüşümü yapıldıktan sonra temiz su olarak tekrar doğaya zararlı olmayacak şekilde kazandırılıyor. Ayrıca atık sudan kalan çamur işlenerek Siirtli çiftçilere gübre olarak ücretsiz bir şekilde dağıtılıyor.

Siirt Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi Müdürü Mehmet Salih Şen yaptığı açıklamada; “Siirt Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisinin amacı, Siirt’ten kanalizasyondan gelen kirli suların temizlenerek inorganik, organik maddelerden arındırılıp bunun doğaya zarar vermeden suyun tekrar doğaya kazandırılması ile ilgili işlem yapılıyor. Atık Su Tesisimiz günlük 17 bin 800 metreküp su dolumu olarak alım yapmaktadır, bizim günlük aldığımız su miktarı günlük 20-21 bin metreküp civarındadır. Tesis kapasitesinin biraz üzerinde çalışmaktayız, buradaki amaçta doğaya salınan kirli suyu alıp doğaya salınmamasını engellemektir. Tesiste aşama ve kademeler mevcut, bunlardan ilk girişi kaba ağızları bölümü, kaba ağızları su içerisindeki büyük kitlelerin ilk tutulduğu yerdir, suyun içindeki organik inorganik maddelerin azaltılması yapıldığı aşamadır, ikinci aşamada kum ve yağ tutucusu ünitesi bölümü, atık suyun içindeki su ve yağın ayrışmasını sağlar, selektör tankında da azot ve fosfor tutumu giderimi sağlanmaktadır, bu ekstradan yapılan bir destektir. Kuruma yataklarına çektiğimiz çamur sadece yaz aylarında toplanmaktadır. Çekilen çamur ilimizde sanayi atığı olmadığı için gübreyi biz çiftçilerimize kullandırabiliyoruz. Daha önce toprak analizi yapılan gübrede herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını dile getiren çiftçilere işlenen gübrelerin dağıtımını ücretsiz bir şekilde yapıyoruz. Çevre dostu tesisimizde arındırılan atık su işlendikten sonra temiz bir şekilde Botan nehrine geri dönüşümü sağlanıyor.” Dedi.

Bu haber toplam 1830 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
GÜNCEL
ANKET
Hükümetin bölge için son aylardaki politikasından memnun musunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Siirt Ajans | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Sistemi: CM Bilişim