TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Kocaeli’deki temasları kapsamında Körfez Ticaret Odası 15. Kuruluş Yıldönümü etkinliklerine katıldı. Programda konuşan Hisarcıklıoğlu, “Ülkemizde herkes zenginleşmek istiyor. Zenginleşmenin ilacı girişimciliktir. Zengin olmak istiyorsan girişimci sayını arttıracaksın. Bunun yolu buradan geçiyor. Türkiye’nin 76 milyon nüfusu var, 1 buçuk milyon girişimcisi var. Japonya’nın 127 milyon nüfusu var, 6 milyon girişimcisi var. Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi. Nüfusunun yüzde 5’i girişimci.
Bizim Japonya seviyesine gelebilmemiz için, girişimci sayımızı arttırmamız lazım. Bu kapsamda özellikle bir şeye dikkat ettik. Nüfusumuzun yarısı kadın, ama kadınlarımızın bu 1 buçuk milyon girişimci içerisindeki yeri maalesef yüzde 5’ler seviyesinde. Nüfusun yarısı kadın olacak, ama girişimci sayımızın ancak yüzde 5’i kadın olacak. İş gücüne katılımda yüzde 29’larda, ama girişimcilik noktasında noksanlık var. Bu kapsamda bütün Türkiye’de kadın ve genç girişimci kurullarını kurduk. Girişimci sayımız artsın diye” şeklinde konuştu.
Ekonomi hakkında önemli açıklamalar yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise, “Soğuk savaş bittikten sonra dünya huzur bulacak, biraz daha her şey sakinleşecek falan diye beklerken, bir belirsizlik dönemi ve arkasından bir istikrar işaretleri görüldü. Fakat özellikle 2008 krizi ve arkasından yaşanan Arap Baharı bütün bu olumlu beklentileri alt üst etti. Siyasi riskler, ekonomik riskler ve sosyal riskler dünyada özellikle Türkiye’nin merkezinde olduğu bölgeyi son derece olumsuz etkiliyor. 2008 küresel krizi aslında dünyada hala etkileri devam eden ve daha ne kadar etkilerinin devam edeceği de çok fazla kestirilemeyen bir kriz olarak önümüzde duruyor. Amerika’da bir hızlı toparlanma belirtisi var.
Ama bu belirtinin ne kadar kalıcı olacağını önümüzdeki dönemde göreceğiz. Avrupa toparlanıyor derken, şimdi bir durgunluğa, bir resesyona doğru gidiyor. Avrupa ekonomisini tek başına taşıyan Almanya’da bile durgunluk işaretleri her geçen gün güçleniyor. Diğer yandan Arap Baharı ile başlayan bölgedeki yeniden yapılanma maalesef yerini Arap Kışı’na bıraktı. Küresel güç merkezleri bölgedeki çıkarlarını halkların kendilerini idare etmesine, yani demokrasiye tercih etti ve demokrasi taleplerini adeta silahla ve kanla bastırdı.
Diğer yandan sandıkta gelen, halkın oylarıyla gelen iktidarların sandık oylarıyla, yine halkın oylarıyla gitmesine saygı gösterilmesi gerekirken Ukrayna’da yaşanan olaylar, arkasından Kırım’ın Rusya tarafından ilhakı ve arkasından yaşanan gelişmeler, buna batının tepkisi adeta bölgemizi tam bir türbülansın içine soktu. Öyle bir dünyadayız ki şu anda, konjonktür olarak fırsatlar ile tehditlerin bu kadar iç içe geçtiği başka bir dönem çok azdır. 2008 krizinden sonra aldığımız tedbirler ile ekonomimiz çok şükür güçlenerek yoluna devam etti. Türkiye 4 buçuk milyon yeni istihdam iretti 2008 krizinden sonra” dedi.