Akıllı telefonlarla ilgili ortaya çıkan şok gerçek gündeme bomba gibi düştü.Akıllı telefonlarda yapılan son analizlerde orijinal olmayan bataryalar ve fazla uygulamalar telefonlarda ısınmaya ve akabinde patlamaya neden oluyor.
Türkiye'de ilk kez; cep telefonlarına garanti kapsamı dışında kalan kullanıcı hatalarına karşı hizmet paketi sunan Cepkask'ın Genel Müdürü Tayfun Gülgeç, cep telefonlarının patlaması hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Orijinal olmayan pillerin ve kulaklıkların da cep telefonu patlamalarına neden olabileceğini vurgulayan Gülgeç, “Bu gibi patlamalar ve yangınlarda orijinal olmayan piller ön sırayı almaktadır. Ancak sadece yan sanayi piller değil, orijinal olmayan nerede hangi şartlarda ve hangi kalitede malzemeler ile üretildiği belli olmayan yan sanayi şarj adaptörleri, oto şarj aparatları hatta kulaklıklar bile buna benzer olaylara yol açabiliyor. Voltajı sağlıklı olarak cep telefonuna adapte edemeyen şarj aparatları yangına sebebiyet verebilir” dedi.
Gülgeç, sık sık 'Cep telefonum haddinden fazla ısınıyor', 'Kendi kendine kapandı, ekranım donuyor' gibi şikâyetlerin duyulduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu şikâyetlerin önemli bir bölümünün yüksek ısı sebebiyle gerçekleşme ihtimali oldukça yüksektir. Devamlı yüksek ısıya maruz kalan ve sentetik hammadde ile imal edilmiş cep telefonlarının ana kartları bu ısı sebebiyle rahatlıkla deforme olabilir. Yüksek ısıya maruz kalan ve korunaklı kılıf sebebiyle kendini soğutamayan cep telefonunda zamanla deformasyonlar başlayabilir, ana kart ve pil üzerinde olumsuz etki oluşturabilir. Bu olumsuz etkinin uzun süre sürmesi durumunda cep telefonunun pili patlayabilir veya yanabilir.”
Gülgeç, telefonlardaki uygulamaların da cep telefonunun yükünü haddinden fazla artırdığını bu durumunda cep telefonları üzerinde olumsuz etki yaptığını belirterek, “Bahsettiğim sebepler nedeniyle cep telefonlarına yük bindiren gereksiz uygulamaları ihtiyaç dışındaysa kapatmak cep telefonunun mümkün olduğunca havalandırılmasını sağlamak için çok önemlidir” dedi.