• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • Siirt 16 °C

14 Milyon İnsan Tehlikede

14 Milyon İnsan Tehlikede
Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, 14 milyon insanın her an diyabet olabilecek riskte olduğunu söyledi.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Manisa SGK önünde kurulan stantta vatandaşlara ücretsiz kan şekeri ölçümü yapıldı. Yapılan etkinlikte riskli çıkan vatandaşlar diyabet konusunda bilgilendirilirken aile hekimlerine başvurmaları istendi.

 

Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, diyabetin hem ülkemizde hem de dünyada çok önemli bir halk sağlığı problemi olduğuna işaret etti. Etkinliğe katılan Tay, yaptığı açıklamada, “Ülkemizde ve dünyamızda giderek büyük bir halk sağlığı problemi olan şeker hastalığı yani diyabet konusunda vatandaşların dikkatini çekmek ve bu konuda bilgilendirmek, duyarlılık oluşturabilmek amacıyla bütün dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de 14 Kasım’da Dünya Diyabet Günü olarak kutlanıyor. Bu çerçevede duyarlılığı artırmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor” dedi.

Ülkemizde bugün 6,5 milyon insanın diyabet hastası olduğunu anlatan Dr. Tay, şöyle konuştu: “Yaklaşık 3 milyondan fazla kişi diyabet hastası olduğu halde bunun farkında olmayan bir nüfusumuz var. Her an diyabet olabilecek nüfusumuzun 14 milyon olduğu tahmin ediliyor. Ülkemizde son 10 yılda diyabet hastası sayısı iki katına çıkmıştır. 7,5 civarında olan diyabetli hasta oranı 14’leri geçmiştir. Bu da bu konuda halkımızın daha duyarlı hale getirilmesi için ciddi çalışmaların yapılmasını öngörmekte.”

Diyabette en büyük sıkıntının yüksek kan şekerinin birçok organlar ve dokularda verdiği hasar olduğunu anlatan Dr. Tay, şunları söyledi:
“Başta kalp damarlar olmak üzere böbreklerde yine körlüğe kadar giden göz hastalıklarında, kol ve bacaklarda duyu kayıpları his kaybı şeklinde seyreden birçok rahatsızlıklarda yüksek kan şekerinin etkisi vardır. Kan şekerinin yüksekliği kadar düşüklüğü de çok büyük bir risk oluşturmaktadır. Bu diyabetin tedavisinde önemli olan bu hasarların oluşmaması için kan şekerinin sabit bir noktada tutulması. Bunun için diyabet hastalarının bir kısmı insülin ilacı kullanıyor veya diğer diyabet ilaçlarını kullanıyor. Ancak, diyabetin tedavisinde ilaç tedavisinden daha önemli olan, olmazsa olmaz en az onlar kadar etkisi olan iki konuya dikkat çekmek istiyoruz. Birincisi hastaların bu konuda bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve hastalığını tanıması. Yine sağlıklı beslenme. Yani kan şekerini ani yükseltebilecek enerjisi yüksek besinler yerine protein değeri yüksek besinler tüketilmesi. Sağlıklı beslenmede diyabetli hastalara günde 3 öğün ana, 3 öğün de ara öğün olmak üzere 6 öğün beslenmelerini öneriyoruz. Bu 6 öğün beslenmede ara öğünlerde meyve sebze yanında süt, yumurta gibi besinleri de almalarını öneriyoruz. Diyabetten korunmak için bir diğer yapılması gereken egzersizdir. Bu nedenle hareketli yaşamı teşvik ediyoruz. Sağlık Bakanlığımız bildiğiniz gibi 2014 yılını ‘Sağlıklı beslenme ve hareket yılı’ ilan etmişti. Bu çerçevede her hafta sonu her cumartesi günü yürüyüş etkinliği düzenliyoruz. Bu haftaki etkinliğimizde de diyabete dikkat çeken, şeker hastalarına dikkat çeken bir yürüyüş etkinliği olacak.”

Şeker hastalığının birçok bulgusu olduğuna dikkat çeken Tay, sözlerini şöyle tamamladı: “Şeker hastalığının en belirgin bulguları çok su içmek, çok idrara çıkmak. Bununla ilgili özellikle gece idrarlarına sık çıkmak gibi bulguları olan kişilerin başta aile hekimlikleri olmak üzere kan tahlillerini yaptırarak kan şekerlerine baktırabilir. Ancak, herhangi bir bulgusu olmayan vatandaşlarımızın da sadece tedbir ve tetkik amacıyla bir aile hekimine giderek kan şekerini ölçtürebilir.” 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1812 defa okunmuştur
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
GÜNCEL
ANKET
Hükümetin bölge için son aylardaki politikasından memnun musunuz?
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Siirt Ajans | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Sistemi: CM Bilişim