21 Aralık 2024
  • Siirt16°C

AŞIRI STRES FITIK HASTALIĞINA SEBEB OLUR MU?

Hayatta en büyük güçlüklerle karşılaşan insanlar, başkalarıyla ilgilenmeyenlerdir. Aşırı stres yapmak fıtık sebebi Dr. Sinan Akkurt, genellikle ağır kaldırma, zorlama, kazalar, uzun süre ayakta kalma ya da oturmaya neden olan fıtık stresle alakası var mı?

Aşırı stres fıtık hastalığına sebeb olur mu?

17 Mart 2016 Perşembe 12:33

Hayatta en büyük güçlüklerle karşılaşan insanlar, başkalarıyla ilgilenmeyenlerdir. Aşırı stres yapmak fıtık sebebi Dr. Sinan Akkurt, genellikle ağır kaldırma, zorlama, kazalar, uzun süre ayakta kalma ya da oturmaya neden olan fıtık stresle alakası var mı?Aşırı stres fıtığa neden oluyor. Dr. Sinan Akkurt, ağır kaldırma, kazalar, burkulma, uzun süre ayakta kalmak yada uzun süre oturmaya bağlı olarak geliştiği sanılan fıtığın asıl nedeni strestir.

STRES FITIĞIN HABERCİSİ Mİ?

Dr. Sinan Akkurt, genellikle ağır kaldırma, zorlama, kazalar, uzun süre ayakta kalma ya da oturmaya bağlı olarak geliştiği bilinen fıtığı stresin de tetikleyebildiğini belirtti.

Fiziksel stres kadar ruhsal stres de fıtık oluşumunu kolaylaştırıyor. Yorgun kaslar etraflarındaki iskeleti iyi tutamıyor ve sonuçta da kıkırdak doku yerinden çıkınca sinire baskı yapmaya başlıyor. Stresli kişilerin ağrı eşiği düşük olduğundan ağrılar daha dayanılmaz hale geliyor.

GERGİN İNSAN, GERGİN KAS DEMEK

“Gergin insanlar gergin kaslar demektir. Eğer stresle başa çıkmada başarılı olamıyorsanız, en azından üzgün / sıkıntılı olduğunuz durumlarda yapmanız gereken işleri ertelemeyi deneyebilir, sakinleşene dek dinlenebilirsiniz. Hayır demeyi hepimiz öğrenmeliyiz” diyen Dr. Sinan Akkurt, sanılanın aksine fıtığın yüzme ya da başka bir spor yaparak, kilo vererek ya da ilaç tedavisi uygulayarak tedavi edilemediğini, kendi haline bırakarak düzelmesinin beklenemeyeceğini belirtti.

Ağrılara 10 etkili öneri

Dr. Sinan Akkurt bel, boyun ve sırt ağrılarına ve fıtık oluşumlarına karşı alınabilecek basit ama etkili olabilecek 10 önerisini şöyle sıraladı:

Tek omuzlu çanta zararlı

– Stresle mücadele için kendinize hedefler koyun; kitaplar okuyun, seminerlere katılın ya da danışmanlık alın.
– Egzersiz yapın. Hareketsiz bir yaşamdan  kesinlikle uzak durun. n Çantanızı hafifletin. Tek omuzlu çantalardansa sırt çantası tercih edin.
– Cüzdanınızı arka cebinizde taşımayın, cüzdan arka cebi  süre oturmayın.

Bilgisayarı doğru hizalayın

– En az 2 cm’lik, en çok 5 cm’lik yükseklikte tabanı olan ortopedik ayakkabıları tercih edin.
– Tam ortopedik yatak ve boyun destekli yastık kullanın.
– Dik durun. Dik oturun. Dik yürüyün.
– İşyeri bilgisayarınızı göz hizanızda kullanın, eğilmeyin. Ayaklarınızın altına hafif bir yükselti koyun.
– Islak saçla sokağa çıkmayın ve yatmayın. Boyun tutulmalarına neden olur.
– Ağır yük taşımaktan ve ani hareketlerden kaçının.