BITTIM SABUNU İLE SAÇ DÖKÜLMESİNİ DURDURUN
Mucizevi etkiye sahip olan bıttım sabunu ile saç dökülmesi ile baş etmek artık imkansız olmaktan çıkıyor.
19 Aralık 2015 Cumartesi 16:52
Bıttım sabunu, Siirt ilimizde kendine has üretim şekli ile son zamanlarda adını neredeyse duymayan kalmamaştır. Bilim insanları tarafından üzerinde yapılan araştırma ve deneyler sonucunda Bıttım Sabunu, birçok farklı sebeplerden dolayı insanların saç dökülmesi problemini durdurduğunu gözlemlenmiştir. Peki bıttım sabunu nedir ? Nasıl yapılıyor ? İşte bilmeyen veya daha önce hiç duymayan kişiler için bu mucizevi sabun hakkında biraz bilgi verebiliriz.
Bıttım sabunu yabani aşılanmamış Siirt fıstığı ağaçlarından elde edilmektedir. Bu ağaçlar genellikle Siirt yöresine ait olup, dağlık araziler başta olmak üzere bağ ve bahçelerde bulunurlar. Bu ağaçlar her biri yaklaşık olarak 50 -100 yıl gibi eski bir geçmişe sahiptirler. Bu ağaçlarda yetişmekte olan yabani meyvelere bölge insanı " Bıttım " adı koymuştur. Bölgede birbirinden çok farklı etnik unsurların yaşadığıda göz önüne alındığında ve bu etnik unsurların her birinin kendine has kültür ve dili olduğundan dolayı yöre halkı tarafından farklı isimler ilede adlandırılmıştır. Örnek vermek gerekirse bölgede bulunan arap kökenli insanlarımız bıttım meyvesine "gizven", "bıttom" derken; öte yandan kürt kökenli yurttaşlar "kivzan" demişlerdir. Bölgede sayıları az olasada Türk kökenli yurttaşlar ise menengiç diye farklı bir şekilde adlandırmışlardır. Neticede ortaya çıkan ve genel bir ad olarak herkes tarafından bilinen ismi Bıttım'dır.
Bıttım meyvesi yeşil renkte olup sert kabuklu bir yapıya sahiptir. Bölge insanı tarafından kuruyemiş olarak tüketilmektedir. Tabiki bıttım meyvesi ençok tercih edilen alan sabun yapımıdır. Bıttım sabunu antiseptik özelliği sayesinde çok fazla hatalıklara iyi geliyor. Bunların başında gelen ise saç dökülmesidir. Bıttım sabunu saç dökülmesini tamamen durdurabiliyor. Ayrıca saç diplerinde oluşan kepek ve bakterileri yok ederek saçların ipeksi bir görünüm elde etmesini sağlamaktadır. Köylüler tarafından toplanan bıttım meyveleri bir takım işlemlerden geçer. Bunlar ayıklanma, yıkama, kurutulma olarak sıralamak mümkündür. Daha sonra bıttım meyvesi yağından ve posasından ayrılmak sureti ile dövülerek ayrılır. Kısık ateşlerde kazanların içinde kaynatılan bıttım yağına menekşe odunların külü eklenir. Daha sonra tel yardımıcı bile büyük yuvarlak tekerleği andıran bıttım sabunu kalıplar haline getirilir. İşte kalıplar haline gelen bıttım sabunu artık kullanma aşamasına gelmiştir.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Siirt Ajans